Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Drugošolsci smo s pomočjo staršev zjutraj poskusno izvedli “pešbus”.

Kaj je to pešbus?

Pešbus je način organizirane in spremljanje hoje v šolo za najmlajše šolarje, tudi za prvošolce. Otroci se na hojo v šolo s Pešbusom predhodno prijavijo in skupaj s starši izberejo postajo Pešbusa, na kateri se bodo pridružili skupini. Zjutraj se potem otroci ob točno določeni uri zberejo na izbrani postaji in nato skupaj s spremljevalci hodijo po premišljeno začrtani in označeni poti do šole. Vsak Pešbus spremljajo odrasli. Otroci ob začetku izvajanja aktivnosti prejmejo vozovnice za Pešbus, v katere zbirajo štampiljke za vsak dan hoje in nalepke za vsak teden hoje.

Otroci na tak način skupaj z drugimi otroki in v spremstvu odrasle osebe uživajo v jutranjem sprehodu do šole, starši pa so razbremenjeni jutranje vožnje in spremstva otrok v šolo.

Pešbus se lahko izvaja v obliki krajših, občasnih in poskusnih obdobjih ali pa tudi stalno, vsak dan, enkrat tedensko ali drugače po dogovoru med spremljevlaci, šolo in starši. Lahko se izvaja v prvih tednih na začetku šolskega leta, da se otroci navadijo na vsakodnevno hojo v šolo in pot bolje spoznajo, lahko pa šola aktivno pot v šolo spodbuja in organizacijsko podpira kar skozi vse šolsko leto. 

V Sloveniji je od leta 2016 Pešbus izvajalo že več kot 140 različnih šol.

Učenci 2.a razreda so bili navdušeni, zato je nujno, da jim takšne dejavnosti omogočimo in jih pri njih spodbujamo. Delujmo ZA trajnostno mobilnost!

.

Dostopnost